Djoković zaprasza do stołu

Serwuj, aby wygrać

Djoković zaprasza do stołu

Recenzja książki Novaka Djokovicia

Djoković zaprasza do stołu

Okładka

W 2011 roku na szczyt światowego tenisa dotarł Novak Djoković. Serb zaczął seryjnie wygrywać mecze i kolekcjonować tytuły. Ogromny sportowy sukces nie został jednak osiągnięty jedynie przez ciężkie treningi. Za znaczącym skokiem formy Novaka, zarówno fizycznej jak i psychicznej, stała… zmiana sposobu odżywiania. O rewolucjach, które zmieniły swego czasu życie Nole przeczytacie w książce „Serwuj, aby wygrać”.

„Nigdy nie przyszło mi do głowy, co tak naprawdę mnie hamuje.”

Zapytacie: ta książka jest o jedzeniu? Cóż, w dużej mierze tak. Wiem, że widząc na okładce Djokovicia można się tym faktem trochę zdziwić. „Serwuj, aby wygrać” to pozycja, która faktycznie bardziej niż na półkę z książkami sportowców, pasuje do kategorii „diety i zdrowe odżywianie”. I oczywiście gdyby nie postać Serbskiego tenisisty nigdy nie znalazłaby się wśród recenzji książek sportowych. Nie oznacza to jednak, że lektura jest przeznaczona jedynie dla bezglutenowców i osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Książka zawiera także wątki biograficzne sportowca, dlatego też zainteresuje również fanów tenisa.

„Dyscyplina jest najważniejsza, nie ma miejsca na nic innego.”

Serbski tenisista wspomina swoje dzieciństwo. Opowiada o realiach wojny, nalotach i bombardowaniach. Zdradza jak wyglądały treningi w czasie wojny, a także, kiedy postanowił, że zostanie tenisistą i obrał sobie za cel wygranie Wimbledonu. Dowiecie się, dlaczego pierwsza trenerka Novaka zaleciła mu słuchanie muzyki klasycznej i czytanie poezji. Odkryjecie, co Nole uznaje za największy dar, jaki otrzymał od tenisa oraz który moment uznaje za najgorszy w swojej karierze. Dowiecie się również jak wygląda codzienność Djokovicia i ile godzin trenuje.

„Psychicznie byłem nie do pokonania.”

W „Serwuj, aby wygrać” Djoković ukazuje swój sposób na zdrowy tryb życia. Bazując na własnych doświadczeniach wymienia korzyści płynące z wyeliminowania glutenu oraz nabiału z codziennej diety. Nole nikomu jednak nie narzuca swojego punktu widzenia, nikogo nie próbuje przekonać do swoich racji, co jest dużą zaletą tej pozycji. Zwraca również uwagę na potrzebę wykonania badań i odbycia konsultacji z lekarzem.

Lektura motywuje do działania i wzbudza w człowieku chęć „zbadania” wszystkiego na własnej skórze. Nole daje czytelnikowi do myślenia. Otwiera go na nową wiedzę. Podaje wiele cennych rad i wskazówek. Książkę dobrze i szybko się czyta, gdyż wszystko przedstawione zostało w przystępny sposób.

„Można przejąć władzę nad swoją dietą i życiem. Trzeba tylko spróbować.”

Sięgając po tę pozycję dowiecie się jak Novak odżywiał się zanim zaczął rewolucyjną dietę oraz kto, jako pierwszy stwierdził, że przyczyną niepowodzeń Serba jest złe odżywianie. Odkryjecie, w jaki sposób doktor sprawdził czy ciało Novaka toleruje produkty zawierające gluten, a także, co najbardziej zaskoczyło tenisistę w nowym trybie życia.

Po lekturze książki będziecie wiedzieli, czym w ogóle jest gluten i w jakich produktach można go znaleźć oraz dlaczego po jego odstawieniu spada waga ciała. Odkryjecie również, dlaczego zaraz po przebudzeniu powinno się pić wodę, czy też, w jaki sposób obliczyć ile kalorii danego produktu pochodzi z cukru. Interesującym elementem książki są także załączone kulinarne przepisy oraz przykłady ćwiczeń fizycznych wraz z dokładnym opisem.

„Stałem się szybszy, bardziej elastyczny i odbierałem piłki, których inni zawodnicy nie sięgali, a jednocześnie nigdy dotąd nie czułem takiej siły.”

Ta książka to nie idealny przepis na sukces. Djoković nie twierdzi, że jego droga to jedyna droga, że każdy osiągnie spektakularne efekty. Pokazuje jednak inny styl bycia i życia. To lektura, do której będę wielokrotnie wracać.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”auto” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Anna Hombek[/dropshadowbox]